nadya-toncheva

Надя Тончева

Надя Тончева е поп, джаз и рок певица, пианистка, аранжор и музикален педагог.

Роден/а:

Националност: България

Изяви в: Европа, Азия и Африка

Тя е един от членовете на първата джазова акапелна формация в България – „Траяна“, която твори в стила „WORLD MUSIC“, претворявайки музикалния ни фолклор с елементите на джаза. За репертоара на групата Надя Тончева аранжира голяма част от песните на състава. Прави вокална адаптация на популярната „Ръченица“ от композитора Петко Стайнов, която влиза в репертоара на много хорови колективи в страната и има две издания зад граница – в САЩ и Канада. Вокалният вариант на „Ръченица“ в изпълнение на група „Траяна“ е включен в учебниците по музика, като задължително произведение за слушане.

След приключване дейността на група „Траяна“, Надя Тончева започва солова кариера и десет години работи като певица и пианистка в Швейцария, Норвегия, Гърция, Кипър, Сирия, Мароко, Ливан, Канарските острови, Египет, Израел. След завръщането с в България започва педагогическа дейност и е преподавател по поп и джаз пеене в Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ – Стара Загора. Тя присъства активно на българската джаз сцена и организира културни събития, свързани с джаза. Има съвместни проекти с изтъкнати български музиканти: Ангел Заберски, Михаил Йосифов, Стоян Янкулов, Стийв Хамилтън, Мирослав Турийски, Арнао Гарофе, концертира с пианистите Амро Салах /Египет/, Пиер Франсоа Бланшар /Франция/ и др. Участва ежегодно на почти всички джаз фестивали в България.

През 2014 г. представя самостоятелна програма пред българската общност в Берн, Швейцария. На следващата година изнася концерт „С песните на Едит Пиаф“ в Париж, по повод българското изложение в Лувъра. През 2019 г. по покана на изтъкнатия диригент Изидор Рудник концертира като солист на Младежкия Биг бенд от гр. Синсинати /САЩ/,а съвсем наскоро тя пя пред българска и унгарска публика в Българския културен институт в Будапеща.

През 2016 година Надя Тончева бе удостоена с високото държавно отличие „Златен век – звезда“ за принос към българската култура.