Нели Петкова

Нели Петкова е завършила НУМТИ ,,Добрин Петков“ – Пловдив с две специалности – Пиано и Класическо пеене. През 2015 година защитава своята магистърска степен в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Носител е на множество награди от певчески конкурси и фестивали, сред които са Втора награда от Международен конкурс за изпълнение на немска и австрийска Музика – […]

Роден/а:

Националност: България

Изяви в: България, Германия, Италия

Нели Петкова е завършила НУМТИ ,,Добрин Петков“ – Пловдив с две специалности – Пиано и Класическо пеене. През 2015 година защитава своята магистърска степен в НМА „Проф. Панчо Владигеров“.
Носител е на множество награди от певчески конкурси и фестивали, сред които са Втора награда от Международен конкурс за изпълнение на немска и австрийска Музика – Бургас, Специалната награда за изпълнение на българска песен в Музикалния фестивал „Зимни дни на камерното изкуство“ в Музикален център „Борис Христов” – София (2012), Първа Награда в категория „Класическо пеене” и Специалната награда за Изпълнение на ария на Пучини на конкурса „Арт Старс” – Варна (2018), Втора награда от Международния младежки конкурс „Славянски звън“ – Варна (2019).
Участва в майсторския клас по оперно пеене и интерпретация на френска музика при мецосопрана Вера Николова и пианистката Оливие Дориа (2011), в майсторския клас на Бруна Балиони (2018), в международния майсторски клас на Веселина Кацарова (2018), в международния майсторски клас на доц. д-р Николай Моцов (2019),специализира в Академия „Борис Христов“ в Българския културен институт в Рим под ръководството на Дарина Такова, Марияна Пенчева, Орлин Анастасов и Роберто Скандюци (2021).
Със своя артистизъм и музикалност младата певица впечатлява в редица спектакли в ролите на Серпина от „Слугинята Господарка” (Перголези), Мерилин Монро от операта на Р. Баумгартнер „Процесът Мерилин Монро“ в Дом Витгенщайн, Виена (2018), в „Любов и ревност“ на Албена Врачанска, представена в Националния театър – Люксембург (декември 2019). Гастролирала е с оперите „Кармен” и „Травиата”в Германия – Мюнхен, Щутгарт, Дортмунд, Франкфурт и др. (2016-2019).Участва в Международния Фестивал за Западно-Славянска църковна музика в Дома на музиката в Москва през януари 2020 година и гастролира с концерт под патронажа на Старозагорска света митрополия със Западно-православна музика в Одрин през 2019 година. В периода 2017-2019 е канена като лектор и преподавател по пиано и пеене в Пролетно училище по музика и изкуства, организирано от Фондация „Миню Балкански“, Лятна музикална школа при Читалище „Родина“, Ст. Загора, в студио „Music Box” – София, в студио „Music Room” – Бургас.