nikolay-hilendarov

Николай Хилендаров

Студент по дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. През 2023 г. се обучава във Виенския Университет за музика и сценични изкуства.

Роден/а: 2001

Националност: България

Изяви в:

Николай Хилендаров е роден през 2001 година в град Варна. Започва да свири на пиано от 6 годишна възраст. Учи в НУИ „Добри Христов“ гр. Варна, където учи пиано при Ели Чорбаджийска и Елена Недева. В 8 клас се прехвърля в специалността контрабас при Нели Дечева. По време на обучението си той се занимава и с проф. Цветомир Лазаров.

От 2020 е студент в Stude в теоритичен факултет със специалност дирижиране в класа на проф. д-р. Григор Паликаров.

Лауреат е на 26 Национален конкурс за млади инструменталисти и певци „Светослав Обретенов“ гр. Провадия.

Като контрабасист участва в оперни спектакли и симфонични концерти, както и в програми от международния музикален фестивал „Варненско лято“ с оркестъра на Държавна опера Варна. Като пианист има участия в концерти на НМА „Проф. Панчо Владигеров“, както и в програма на
XIX Европейски музикален фестивал.

От 2022 дирижира концерти с Академичен симфоничен оркестър на НМА „Панчо Владигеров“. Програмите включват: симфонии от Хайдн, Моцарт, Бетовен и Шуберт, както и инструментални концерти от Щамиц, Вивалди, Моцарт, Хайдн и Пипков. От октомври до декември 2023 е на обучение в University of Music and Performing Arts Vienna при проф. Симеон Пиронков.