Omar-acosta

Омар Акоста

Венецуелско-испански флейтист, композитор, продуцент и преподавател; номиниран за Латинските Грами 2021.

Роден/а:

Националност: Венецуела

Изяви в: Европа, Азия, Африка и Америка

Той е един от най-важните представители на авангардната венецуелска музика, открояващ се и в класическата музика, фламенкото и различни стилове на световната музика.

Бил е част от Симфоничния оркестър на Симон Боливар и Симфоничния оркестър на Венецуела; Освен това, като солист, той е свирил в различни оркестрови формации в страната си на произход и останалата част от Латинска Америка. Освен това е бил флейтист и музикален директор на Националния балет на Испания (от 2012 до 2016 г.).

Като композитор Омар е създал изключителен и разнообразен репертоар за флейта, който също е изпълняван от безброй флейтисти и престижни групи като Уилям Бенет, Денис Буряков, Емили Бейнон, Марко Гранадос, Линда Спелман, Хуаскар Барадас, Лорна Макги, Каори Фуджи, Анет Майбург, Луис Хулио Торо, Шигенори Кудо и много други.

Неговата творба „Solo de Pajarillo“ се превърна в една от най-записваните и изпълнявани латиноамерикански пиеси за соло флейта в целия свят.

Той има 7 собствени компактдиска, като най-новият е „Latitud“ (сребърен медал на Global Music Awards 2017) и „Entretiempo y tiempo“, номиниран за най-добър инструментален албум на Латинските Грами (2021), заедно с композитора и китариста Sergio Menem.

Той е редовен преподавател на международния фестивал Le Altre Note (Валтелина) заедно с учителите Питър Лукас Граф и Стефано Парино, както и множество международни фестивали и курсове.

Носител е на наградата „Амадеус“ за хорова композиция за 2008 г. за произведението си „Сибарита“.

Написал е множество творби за симфоничен оркестър, включително адаптацията за симфоничен оркестър и фламенко група на творбата „Сюита Севиля“ от Рафаел Рикени (по поръчка на Испанския национален балет) и Концерта за фламенко и оркестър Кахон (първият в света ), представена премиерно от Симфоничния оркестър на Симон Боливар.

По искане на маестро Клауди Аримани, той участва в реконструкцията на „Souvenir de Pest“ за две флейти, цигулка и пиано, част от продукцията на пълното произведение за флейта от братята Франц и Карл Доплер.

С флейтата и музиката си Омар е пътувал до повече от 30 страни като: Съединените щати, Китай, Мозамбик, Англия, Ирландия, Кипър, Унгария, Япония, Румъния, Сингапур, Тайланд, Холандия, Турция, Австрия, Швейцария, Германия, Йордания, Израел, Франция, Чили, Аржентина, Италия, Португалия, Бразилия, Колумбия, Коста Рика, Ливан, Холандия, Полша, Чехия, Южна Африка, Русия, Швеция, Латвия, Андора, Салвадор, Мексико и др., както и обиколки на Венецуела и Испания.

Омар Акоста е директор на CIARTS, Centro Integral de Artes, културно пространство, разположено в Мадрид.