Роман Федчук

Проф. Роман Федчук свири на цигулка, която е ювелирен шедьовър изработен от един от най-добрите европейски майстори Андрея Гуарнери.

Роден/а:

Националност: Украйна

Изяви в: Германия, Франция, Испания, Чехия, Япония и др.

Роден в Украйна, Роман Федчук прави соловия си дебют на 11-годишна възраст с Лвовската филхармония, изпълнявайки концерта за цигулка на Менделсон. Победител е в няколко международни конкурса – Международен конкурс „Ян Кочиан“ (Чехословакия, 1985), „Viana da Motta“ (Лисабон, 1991), Пражка пролет (1992), В. Хумел (1993 – 1996).

Свири като солист с оркестри като Московските солисти с Юри Башмет (концертмайстор и солист), Сицилианската филхармония, Мюнхенската камерна филхармония, Симфоничния оркестър „Гранд Форкс“ НД, Симфоничния оркестър на Националната филхармония на Република Молдова, Филхармонията на Кислодск, Брайънск Филхармония, Загребска филхармония, Западночеркски симфоничен оркестър, Виртуози Прагенис, Карловска филхармика, Лвовска филхармония и други оркестри. Той е свирил в най-известните концертни зали в света, включително принц Алберт Хол, Kioi Hall и Gewandhaus и е гостуващ концертмайстор с оркестъра Sinfonica di Milano Джузепе Верди, камерен оркестър на Churaschsische Philharmonic Chamber и Quintetto da Camera Berlin.

Той е чест гост на европейските музикални фестивали, включително Iserlohn (Германия), Tour (Франция), Chursachsische Sommer (Германия), 9-ия Международен фестивал на музика и танц в Убеда (Испания), 2-ри музикален фестивал в Москва (Русия) Чехия, Международен фестивал на Вацлав Юровец (Чехия) и Фюрт (Германия), Фестивал на лятна музика (Прага, Чехия), Фестивал на съвременната музика (Молдова).

Освен това записва CD с концерти за цигулки от JS Bach и е обиколил Япония два пъти. Учи дирижиране в Националния музикален университет в Букурещ при проф. Д. Гоя и участва на международно ниво като диригент в страни като Чешката република, Румъния и Германия.

Роман Федчук учи в Московската консерватория „Чайковски“ при професор З. Шимурзаева, както и с Д. Циганов и Исак Стерн.

Той живее в Прага от 1994 г. и основава международния ансамбъл от солисти „Concertino“, който се представя успешно в Чехия, Франция, Испания и Германия. Той е основател на квартета Ludwig Piano Quartet, в който е записан компактдиск на пиано квартетите Brahms и Dvorak (2003). Той е и професор в Държавната консерватория в Пилзен (Чехия) и член на журито в различни чешки и международни конкурси за цигулка като Конкурс на цялата Чешка консерватория и Международния конкурс „Артур Грюмайо“ / Брюксел / Белгия.

Проф. Роман Федчук свири на цигулка, която е ювелирен шедьовър изработен от един от най-добрите европейски майстори Андрея Гуарнери. Той е основоположник на династията Гуарнери и ученик на Николо Амати. Цигулката е уникална с това, че е изработена през 17 век – 1673 година и е една от малкото в световен мащаб запазени в много добро състояние. Точно това музикално богатство ще звучи за трети път във Варна, за да даде  възможност,  за нейния  живот там, където е мястото й – на сцената.  За рамките на България това е може би единствения или един от малкото инструменти с такава историческа и уникална във всяко едно измерение стойност, който е гостувал у нас, за радост на публиката.