roxana-bogdanova-piano

Роксана Богданова

Родената в Шумен пианистка е дългогодишен преподавател по пиано в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” Пловдив. Като изпълнител тя се стличава с ярък стил и сценична палитра, с афинитет към изкуството на ХХ и ХХІ век и българската музика.

Роден/а: в Шумен

Националност: България

Изяви в: Италия, Франция, Полша, Норвегия, Русия, Турция и Испания.

Роксана Богданова  е родена в Шумен. Произхожда от  шуменските  родове на  Димитър Тюлев, общественик, музикален деец, диригент и композитор, изследовател на „Болгарский роспев” и Богдан Ганев, основател на тютюневата фабрика в града, вписан в „Златна книга на дарителството в шуменския край” (Лечев Д., 1998 г.), с дарение парцел за училище и училище, носещо неговото име до 1956 г.

Първите уроци по пиано пианистката получава от майка си, клавирната педагожка Теодора Богданова. Последователно учи в НУИ „Добри Христов” Варна и НМУ „Л.Пипков” София, където  завършва средно образование  с пълно отличие. Придобива магистърска степен по пиано и камерна музика в НМА „Проф. Панчо Владигеров” София в класовете  на проф. Мара Петкова и проф. Владимир Аврамов. Специализира  клавирна интерпретация и методика на обучението по пиано в музикалната академия „Ференц Лист” в Будапеща. Лауреат е на международния конкурс Еttore Pozzoli” Милано и носител на I награда от конкурса „Св.Обретенов”.

Посещава курсовете по интерпретация във Ваймар, Германия и „Бела Барток” в Унгария, където е приета в класа на големия унгарски пианист Георг Шандор.  Пианистката има до скорошна активна концертна дейност, с ярък стил и сценична палитра, с афинитет към изкуството на ХХ и ХХІ век и българската музика. Тя е дългогодишен преподавател по пиано в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” Пловдив.  През 2013 г. получава академичната награда „Меден чан” за цялостна педагогическа и изпълнителска дейност. Община Пловдив й присъжда наградата „Пловдив `94”.

Като изпълнител се изявява солово, с оркестър и в, камерни формации. Участвува в международните фестивали в град Бордо (Франция), Софийски музикални седмици, „Катя Попова” Плевен, Варненско лято, Аполония, ppIANISSIMO 2005, Зимни музикални вечери Русе, Нова българска музика, Пловдивски камерен фестивал, „Софийско лято” и др. Осъществява  концертни изяви в Италия, Франция, Полша, Норвегия, Русия, Турция и Испания. Член е на жури в национални и международни конкурси. Провежда майсторски класове в Музикална академия „К. Липински” Вроцлав,  Тракийски университет гр. Одрин (Турция), в консерваториите „Тартини” в Триест и „Ф.А. Бонпорти” в Тренто, Италия. През 2006 год. „Orange Factory” София, издава соловия диск на Роксана Богданова с музика на Иван Спасов. Нейни изпълнения са включени в дискография със солова и камерна музика.

„Хубавото впечатление, което остави изпълнението на Роксана Богданова е още едно потвърждение за високото професионално ниво на българската клавирна школа. Нейни характерни черти са стройност на музикалното мислене и висока култура на звука, които явно импонират на слушателите”.

Адлер, Жуков

Прес –бюлетин на VI Международен конкурс „П.И.Чайковски”,

Кн. 3, 1978г.

„…за пианистката вярното чувство за стил е естествен резултат от вродената интелигентност и огромен изпълнителски опит.”

Анжела Тошева,

Списание ”Музикални  хоризонти”, 6-7, 1995г.