stanislav-dimitrov

Станислав Димитров

Родом от Шумен, пианисът се дипломира в Държавния университет за музика и сценични изкуства в Щутгарт. Живее в Германия.

Роден/а: 1991 г.

Националност: България

Изяви в: Германия, Австрия, България, Испания, Италия, Швейцария.

Станислав Димитров е роден през 1991 г. в град Шумен, където прави първите си стъпки в музиката. На 6-годишна възраст започва уроци по пеене при Дора Младенова и Мила Маврова, а първите си уроци по пиано взима при Ирма Джанкова в СОУ „Сава Доброплодни“.

През 2006 г. е приет да учи пиано в НУИ „Добри Христов” – Варна при Анна Върбанова. През 2010 г. Станислав Димитров завършва с отличие Националното училище по изкуствата.

През април 2011 г. започва да учи пиано в Държавния университет за музика и сценични изкуства в Щутгарт, Германия, под ръководството на професор Фридеман Рийгер. През 2015 г. завършва бакалавърска степен, а през 2017 г. магистърска с отличие. След това специализира една година в същия университет.

Станислав Димитров е участвал в множество майсторски класове с известни преподаватели и концертиращи пианисти като професорите Майкъл Рол, Ута Вайанд, Маркус Ширмер, Дерек Хан, Андржей Яшински, Борис Блок, Томислав Байнов, Джон Кенет Адамс, Йонг-Хи Мун Тамара Поддубная, Фабио Бидини, Сун-Бей Ким, Фридеман Рийгер, Красимира Джордан и др..

От малък е лауреат на международни конкурси. Получава едногодишна стипендия на Министерството на културата на Република България, а през 2014 г. печели „Deutschlandstipendium“.

През 2016 г. печели “Гран при” в категориите соло и клавирен дует на международния конкурс „Р. Глиер“ в Санкт Георген, Германия. 2019 г. е удостоен с Голямата награда, стипендия „Полоний“ и награда на журито на престижния международен конкурс за пиано „Pianale“ във Фулда, Германия.

Още от 2014 г. Станислав Димитров преподава в музикалните училища в Шорндорф, Райхенбах ан дер Филс, както и в частното музикално училище във Вилсбах. В момента е ръководител на групата по пиано в гр. Шорндорф. Докато е студент, той работи като временен учител в продължение на 4 години, като преподава задължително пиано на студенти в Държавния университет за музика и сценични изкуства в гр. Щутгарт.

През 2016, 2017, 2020, 2023 и 2024 г. Станислав Димитров е канен за жури на националния конкурс „Jugend musiziert” в градовете Тюбинген, Улм, Балинген и Хайлброн.

Станислав Димитров се изявява в камерни ансамбли, изнася солови рецитали и концертира с оркестър в Германия, Австрия, България, Испания, Италия, Швейцария.