Стоимен Пеев

Стоимен Пеев печели си първите конкурси още като ученик в музикалното училище във Варна в класа на Антоанета Илиева.

Роден/а: 1988

Националност: България

Изяви в: Редица европейски страни

Стоимен Пеев печели си първите конкурси още като ученик в музикалното училище  /Варна/ в класа на Антоанета Илиева.  Между тях са конкурсите в Провадия – „Светослав Обретенов”, Хасково – „Недялка Симеонова”, Варна – „Добри Христов” и участва в програмата на  „Концертхаус” – Виена.

Завършва  висше образование в НМА „Проф.Панчо Владигеров“ в класа на  проф. Гинка Гичкова.  В  периода  на следване става лауреат от академични и международни конкурси, сред които са „Панчо Владигеров“- Шумен, „Емил Камиларов“- София.

От 2011 г. е цигулар в  камерен  ансамбъл „Софийски солисти“. Солист на редица оркестри в страната и чужбина. Като солист на ансамбъла реализира няколко световни премиери на съвременни произведения. Има множество записи в БНР в съпровод на оркестър или пиано, включително и премиери, както  и многократни излъчвания по БНТ. През ноември 2015г. свири концерта за цигулка на П.И.Чайковски в „Метрополитън арт спейс“ в Токио под диригентството на маестро  Мицуйоши Оикава.

От 2014г.  до 2022г. е и  първи цигулар на квартет „София“ при Софийската филхармония. През 2022г. защитава докторската си  дисертация в НМА „проф. Панчо Владигеров“ гр. София , а от 2023 г. е главен асистент и преподава в катедри струнни инструменти и камерна музика.