Светломир Златков

Светломир Златков

Асистент на хоровия директор на Виенската Държавна опера

Роден/а: 1992, гр. Шумен

Националност: България

Изяви в: България, Австрия, Италия, Гърция, Русия, Полша и др.

Светломир Златков е роден през 1992 г. в град Шумен. Започва да свири на пиано на 6-годишна възраст, а на 8 години получава първата си награда от конкурса „Класика и съвременност“ в гр. Стара Загора. Следват множество отличия от национални и международни конкурси като солист, както и в клавирно дуо с Елица Мирчева.

На 17-годишна възраст Светломир започва да учи дирижиране при Славил Димитров. Година по-късно е приет на първо място в Теоретичния факултет на Националната музикална академия

„Проф. Панчо Владигеров“, където учи дирижиране при Георги Патриков и Мирослав Попсавов.

През 2013 г. постъпва в класа по дирижиране на Симеон Пиронков в Университета за музика и изпълнителско изкуство във Виена, който завършва с отличие през 2018 г. с публичен концерт на Симфоничния оркестър на Австрийското радио в Златната зала на Musikverein.

В своята досегашна кариера Светломир Златков е работил с различни оркестри в Европа. В продържение на пет години е диригент на хора и оркестъра на църквата Св. Петър във Виена. През октомври 2018 г. печели специалната награда на журито на Третия международен конкурс за дирижиране „Нино Рота“ в италианския град Матера, а през януари 2020 трета награда от Диригентския конкурс на Европейския съюз в София. През юли 2021 завоюва и втора награда от Диригентския конкурс на Букурещкия музикален институт. Сред оркестрите, с които е работил, се открояват Wiener Concert-Verein, Софийската филхармония, Orchestra della Magna Grecia, Италия, St. Petersburg Chamber Philharmonic, Webern Symphonie Orchester, Виена, Оркестъра на Държавната Опера в Шчечин, Полша, Букурещкия симфоничен оркестър, Симфониета София, Симфониета Шумен.

Златков е събирал ценен опит и знание от музиканти като Теодор Куренцис, Марк Албрехт, Ервин Ортнер, Марк Стрингър, Леонид Корчмар, Владимир Кираджиев, Аглика Генова, Любен Димитров, Милена Моллова, Атанас Куртев, Ростислав Йовчев, Сачико Кодама, Красимира Джордан.

В периода 2017-2021 г. Светломир Златков работи като асистент на хоровия директор на Виенската Държавна опера, а от сезона 2021/22 е корепетитор с диригентски задължения в Музикалния театър Линц, Австрия. От началото на 2019 г. води подготвителния клас по дирижиране на Виенския музикален университет.