vasil-belezhkov

Васил Бележков

Автор на първия български Концерт за класическа и електрическа китара и оркестър. Член е на рок група „Епизод“.

Роден/а: 1984 г.

Националност: България

Изяви в: България

Васил Бележков е роден през 1984 г. в Пловдив. През 1997-2002 г. е ученик в НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив със специалност класическа китара. По това време се запознава с първия си учител по композиция – проф. Димитър Тъпков и става член на Пловдивски китарен квартет, основан от неговите учители Милена и Валентин Вълчеви.

През 2002-2007 г. е студент в Теоретичния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София със специалност композиция в класа на проф. Йовчо Крушев. Дипломира се през 2009 г. като автор на първия български Концерт за класическа и електрическа китара и оркестър, като на премиерата е солист и с двата инструмента.

През 2007-2011 г. продължава образованието си в „Поп и джаз“ отдела на НМА в класа по китара на проф. д-р Цветан Недялков. По това време (април 2009) става член на рок група „Епизод“, в която е автор и съавтор на около 40 песни от 4 албума. От 2013 г. е преподавател по китара в Център за музикални изкуства – София.

Като китарист е бил гост-оркестрант на Софийска филхармония и Държавна опера – Пловдив.

Васил Бележков е автор на музика за симфоничен и духов оркестър, народни инструменти, класическа китара и други, изпълнявана от институции като Софийската и Русенската филхармонии, Оркестър за народна музика при БНР, НФА „Филип Кутев“. Носител на награди от конкурси по композиция, сред които няколко от изданията на Международен конкурс за композиране на симфонично произведение в 7/8 – гр. София, Нова българска народна музика в 7/8 – гр. Чепеларе, Конкурс „Дико Илиев“ за създаване на нови творби за духов оркестър – гр. Монтана, „Eclectica Union Kids – Symphony Competition“ за създаване на детска песен – гр. София.