vesko-stambolov-piano

Веско Стамболов

Интересите на пианиста в последните години са насочени към ценни, но по-рядко изпълнявани клавирни творби, особено от български композитори. Съвместно със Симфониета – Шумен, той представи на публиката Концертите за пиано и оркестър от Марин Големинов през 2019, Любомир Пипков през 2018, Хенрик Гурецки през 2016.

Роден/а: Варна

Националност: България

Изяви в: Европа, Азия и Африка

ВЕСКО СТАМБОЛОВ е пианист със сериозен концертен и звукозаписен актив. Възпитаник на СМУ „Добри Христов“, Варна и НМА „Панчо Владигеров“, той е концертирал в много страни на Европа, Азия и Африка. Негови учители са Мария Гинева, Димо Димов и Красимир Тасков.

Репертоарът му включва над 40 концерта за пиано и оркестър, между тях: двата на Шопен, Шуман, Григ, Чайковски – № 1, Равел – Сол мажор, Рахманинов – № 3, Прокофиев – № 3, Шостакович – № 1, както и рядко изпълнявани концерти от Йохан Кристоф Фридрих Бах,  Карл Филип Емануел Бах, Йохан Кристиан Бах, Леополд Кожелух, Хенрик Гурецки и други, с които е солирал в множество концерти на всички оркестри у нас и много в чужбина.

Значителна част в дейността на Веско Стамболов заема българската музика. Съвместно със СО на БНР и диригентите Станислав Ушев, Марк Кадин и Григор Паликаров е осъществил студийни записи на клавирните концерти от Любомир Пипков и Марин Големинов, както и Прелюд, Ария и Токата от Големинов. Изпълнява интегрално последните клавирни цикли на Панчо Владигеров (от опус 64 до опус 70). Има в репертоара си всички клавирни и камерни произведения на Любомир Пипков.

През 2021 г. каталунската звукозаписна компания Columna Música издава CD на Веско Стамболов с творби от Ненов, Пипков, Владигеров, В. Стоянов и Големинов. Дискът е отличен със “Златен меломан” на изданието Melómano.

Двата компактдиска на Стамболов в клавирно дуо с Амили Бругаля (Columna Música, 2020 и 2023) с Пролетно тайнство от Стравински, Пепеляшка от Прокофиев, и пиеси за две пиана от Гинжуан, Суриняк, Солер, Жерар и Монсалваджа, също се радват на отличия. Стамболов е записал още: двоен CD с творби на Рахманинов за две пиана заедно с Весела Маринова за Nimbus records, Великобритания;  за Metarecords – двата клавирни концерта на Шопен в камерна версия. Има диск  с Ре мажорния Концерт от Хайдн със Софийски солисти, диригент Пламен Джуров, както и запис на БНТ на Третия концерт на Рахманинов с НСО и Росен Миланов.

Стамболов е осъществил редица проекти свързани изцяло с Й. С. Бах: рецитали в Музикферайн, Виена; в новата концертна зала MuTh във Виена; пет Бахови програми в Барселона; у нас – на фестивалите „Изкуството на Барока“, „Аполония“, “Софийски музикални седмици”, “Варненско лято” и „Салон на изкуствата“. Реализира първото в България интегрално изпълнение на 8-те концерта на Бах за соло клавир и оркестър, както и концертите за 2, 3 и 4 клавира. Германската звукозаписна компания Metarecords издава два компакт-диска на Стамболов с интеграл на соловите клавирни концерти на Бах със струнен квартет. Специализираното издание за клавирно изкуство  Pianonews отличава първия му Бахов  диск като “Диск на месеца” за май и юни 2004 измежду 20 CD-та на световно известни пианисти.

Носител е на редица награди от наши и международни конкурси и Националните награди  Кристална лира  2004 и Акад. Марин Големинов 2020.

От 2012 г. живее в Каталуня, където преподава камерна музика и пиано във Висшата Консерватория „Лисеу“, Барселона.