yordan-kamdzalov

Йордан Камджалов

Артистичен директор и Главен диригент на международния български GENESIS ORCHESTRA, който обединява доказани български изпълнители от страната, Европа и света.

Роден/а:

Националност: България

Изяви в: Европа, Азия и Америка

Йордан Камджалов учи дирижиране в София и Берлин. Специализира в майсторски класове на диригенти от световна величина. Има впечатляващи изяви на три континента.

Лауреат на редица международни конкурси за диригенти.
През 2011 г. е избран с пълен консенсус за Генерален музикален директор и главен диригент на Хайделберг. През 2018 г. е поканен за Музикален директор и главен диригент на Хърватската национална опера и филхармония в Риека – Европейска столица на културата 2020 г.

През 2014 г. НАСА и Международният център по астрономия дават неговото име на астероид 52292 като заявяват, че „той свързва света на музиката с очарованието на вселената“.

Съосновател и член на съюза на Генералните музикални директори и Главни диригенти в Германия.

Съучредител на фондация „Йордан Камджалов“ през 2010 г.

Инициатор и създател ла Музикална Лаборатория за Човека – хор и ансамбъл, през 2014 г.

От 2016 г. е Артистичен директор и Главен диригент на международния български GENESIS ORCHESTRA, който обединява доказани български изпълнители от страната, Европа и света.

От 2018 г. е съучредител и Артистичен директор на ACADEMIA MUSICA – нова образователна форма към „Лаборатория за Човека“.

Гост е и в редица висши учебни заведения като Heidelberg University (Германия), Raffles Institution (Сингапур), Болоня (Италия), Софийски университет „Свети Климент Охридски“, Harvard University(САЩ).

Реализира редица звукозаписни проекти за престижни лейбъли като европейския гигант EDEL и германския CPO records.

През октомври 2017 г. е удостоен с най-престижната награда за класическа музика в Германия Echo Klassik (Хамбург) заедно с клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров и Симфоничния оркестър на БНР в категория „Запис на концерти от XX/ XXI век“, а през 2019 г. получават номинация за друга престижна европейска награда в звукозаписния свят – Opus Klassik (Берлин), за чието международно признание принос има и създаденият от Йордан Камджалов GENESIS ORCHESTRA.