zornitsa-ilarionova-violin

Зорница Иларионова

Зорница Иларионова е от младото поколение талантливи цигулари, които развиват блестяща международна кариера. Един от последните й усехи е дебют в залата на академията “Санта Чечилия” в Рим като солист на камерен оркестър “Генезис” под диригентството на Маестро Йордан Камджалов. 

Роден/а:

Националност: България

Изяви в: Европа и Азия

Зорница Иларионова завършва НМУ “Любомир Пипков” в класа по цигулка на своята майка Благородна Танева.

Продължава образованието си при знаменития цигулков педагог проф. Захар Брон в престижното висше училище за музика “Кралица София” – Мадрид, също така в Нов български университет в класа по цигулка на проф. Марио Хосен, специализира и в музикалната академия “Санта Чечилия” – Бергамо при проф. Павел Верников.

Същевременно получава ценни творчески съвети в майсторски класове и от други изключителни музиканти и педагози, като проф. Огюстен Дюме, проф. Михаела Мартин, проф. Дора Шварцберг, Мидори, Юлиан Рахлин, легендарния цигулар Иври Гитлис и др.

Зорница Иларионова е лауреат от престижни международни конкурси и форуми като – Международния конкурс “Изгряващи звезди” в Берлин, Международния конкурс за млади изпълнители “Манхатън” в Ню- Йорк, Международния конкурс “Йохан Себастиян Бах” – Япония, Международния конкурс за цигулари “Рудолф Баршай” – Санкт- Петербург, Международния конкурс за цигулари “Рудолф Кройцер” в Белгия, Международния конкурс за млади изпълнители в Комо, Италия и много др.

Като лауреат от престижния цигулков конкурс на името на знаменитата турска цигуларка Суна Кан, който се провежда през три години в Анкара, Зорница Иларионова е поканена за член на журито през 2022 г.

Изнася концерти с голям успех като солист и камерен изпълнител на редица международни сцени, между които в известната зала “Гаво” в Париж, за емисията “Франс мюзик” на Френското национално радио, на международния фестивал Middle East Classical Music Festival and Academy в Дубай, като солист на Калининградската филхармония.

Канена е като гост солист на различни  оркестри като Софийска филхармония, Оркестърът на Българско национално радио, оркестърът на Cantus Firmus, на камерен ансамбъл “Софийски солисти, симфоничния оркестър на Измир, симфоничния оркестър на Анталия, камерния оркестър на Башкент и др.

Като камерен изпълнител и в солови рецитали участва на международния фестивал “Encuentro de Santander” в Испания, Европейски музикален фестивал в София, Международния фестивал в Teatro di Marcello – Рим, Италия, на международния музикален фестивал “Мимас” в Прочида (европейска столица на културата за 2022г.), Международния фестивал “Софийски музикални седмици”, Международния фестивал – Празници на изкуствата „Аполония” – Созопол и много др.

Зорница Иларионова е канена да провежда майсторски класове в Австрия, Испания, Турция, Сингапур и България.

През 2014 година на тържествена церемония в кралския дворец “Ел Пардо” в Мадрид е удостоена с наградата за най- обещаващ млад цигулар в цигулковата катедра на проф. Захар Брон, връчена лично от Нейно Величество Кралица София.

Отличавана е и с най-високи национални отличия като престижната награда Кристална лира в категория “Млад изпълнител” през 2015 г., “Златно перо” за принос към българската култура през 2021 г., с награда за високи творчески постижения в областта на изкуството от Министерство на културата.

Слушателите на Българско национално радио и предаването за класическа музика “Алегро Виваче” я отличават с два приза от националната анкета за “Музикант на годината” – “Активна творческа дейност” и “Ансамбъл на годината” заедно с пианистката Мартина Табакова през 2019 г.

През месец декември 2022 г. Зорница Иларионова прави своя дебют в престижната концертна зала на академията “Санта Чечилия” в Рим като солист на камерен оркестър “Генезис” под диригентството на Маестро Йордан Камджалов.