Софийски музикални седмици

Софийски музикални седмици

Участваме като гости на фестивал с голямо международно звучене

Симфониета – Шумен взе участие в престижния фестивал „Софийски музикални седмици“. Гостуването на престижния музикален форум шуменската Симфониета посвещава на 170 години от основаването на първия български оркестър, създаден в Шумен. Представянето на музикантите беше съпътствано от изложба – фотоси и документи за първия оркестър в България, създадена съвместно с Държавен архив – Шумен, и представяне на книгата на Калина Василева „Оркестровото дело в Шумен“.
„За първи път участваме като гости на „Софийски музикални седмици“ – фестивал с голямо международно звучене. За нас това е важна изява. Програмата, която ще представим е сериозна и отговорна“, каза по-рано диригентът на Симфониета – Шумен Станислав Ушев.
В концертната програма прозвучаха творбите „Дивертименто“ от Панчо Владигеров, Концерт за пиано и оркестър от Марин Големинов, Концерт за пиано и струнен оркестър от Хенрик Гурецки и Увертюра-фантазия „Ромео и Жулиета“ от П. И. Чайковски. Солист в концертната програма беше пианистът Веско Стамболов.