Симфоничен концерт

Дата: ноември 24, 2022

Начало: 18:35 ч.

Място: Зала "Проф. Венета Вичева"

Емелина Горчева-Димова ще ни поведе към вълшебно преживяване със своята нова композиция „ЗОВ“ – Концерт за маримба, пиано, ударни и струнен оркестър.
Съчетаваща традиция и съвременност, маримбата е наричана в Мексико „дървото, което пее“. Изработена е от екзотично дърво (най-често палисандър), от което се извлича звука посредством специални палки. Названието „маримба” има африкански произход и означава „дървен ударен инструмент с няколко плочки”. Инструментът е наричан още „маримбофон” – представлява усъвършенствана разновидност на ксилофона, но се отличава от него не само по звука, а и по вида – под звучащите блокчета има разположени металически резонаторни тръби. Съществува и разновидност на маримбата – ксилоримба, която има по-тесни плочки и по-рязък звук.

Съвременната маримба е изработена през 20-те години на ХХ век в САЩ от Джон Келхоун Диген. Тембърът ѝ е с приятен и благороден оттенък. Големите ѝ резонатори, които често са сравнявани от публиката с тръбите на органа, превръщат звука ѝ в едно меко и едновременно с това впечатляващо звучене. Изучава се в музикалните училища и консерватории по цял сват, като част от ударните инструменти. През втората половина на 20-и век композитори като Стив Райх, Филип Глас, Оливие Месиен, Пиер Булез започват да използват маримбата в техните творби, както и в записите на филмова музика. Прочутите Rolling Stones допринасят за нейното прочуване в песента „Under My Thumb“, както и нашумялото през 90-те Safri Duo.

В симфоничния оркестър маримбата е рядко използвана и това е обяснимо като се има предвид, че е сравнително нов инструмент със слаби динамични възможности. Най-често можем да я открием като допълваща общата музикална картина със специфичен колорит.

Вибрафонът е един от най-младите видове музикални инструменти, създадени в началото на миналия век. Използва се активно в джаза и модерната академична музика, а широкият му звуков диапазон го прави търсен в съвременното кино и театър. В оркестъра се използва предимно за звукови ефекти. В симфоничната музика вибрафонът добива популярност едва след 1945 г. Първата употреба на вибрафона в оперната музика е в произведения на композитора Албан Берг.

В Програмата: