Станислава Момекова – сопран

Печели наградата на конкурса на Ямаха за най-добър женски глас

Роден/а:

Националност: България

Изяви в: България, Австрия, Япония, САЩ, Германия и други

Станислава Момекова е родена в Бургас. Завършва средното си образование в музикалното училище с флейта и класическо пеене в родния си град. Продължава образованието си с класическо пеене в класа на проф. Илка Попова в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ като през 2009 г. придобива магистърска степен. През 2011 г. участва в майсторския клас на Анна Томова-Синтова.

Репертоарът ѝ е широко обхватен и включва ролите на Виолета от „Травиата“, Джилда от „Риголето“ и Оскал от „Бал с маски“ на Верди,  Адина от „Любовен еликсир“ и Лучия ди Ламермур от едноименната опера на Доницети, Донна Анна от „Дон Жуан“ на Моцарт, Мюзета от „Бохеми“ на Пучини, Розина от „Севилският бръснар“ на Росини, Олимпия от „Хофанови разкази“ на Офенбах, Цербинета от „Арианда на Наксос“ от Рихард Щраус и Лакме от едноименната опера на Лео Делиб.

Изнася успешни концерти във Виена, Братислава, Канадзава (Япония), а през 2012 г. участва в турне в САЩ. Станислава Момекова е желан солист във всички оперни театри в България, в Скопие, в „Театро Сервантес“ в Малага, пяла е в гр. Джаксонвил и Тампа във Флорида, Северна Каролина, Колорадо и Германия.

Носител е на наградата „Кристална лира“ от Съюза на българските композитори през 2010 г., а през 2005 г. печели наградата на конкурса на Ямаха за най-добър женски глас.