Мадлен Янкова – сопран

Част от състава на Държавния музикален и балетен център „Стефан Македонски“ в София

Роден/а: 1993

Националност: България

Изяви в:

Мадлен Янкова е родена на 13.01.1993 година в град Шумен. Своето музикално обучение започва на шестгодишна възраст в ОШИ „Анастас Стоянов”,  в класа по пиано на Маринела Маринова. Непосредствено след това  започва нейният десетгодишен стаж в концертния състав на хор „Бодра песен” с главен диригент проф. Венета Вичева и диригент Деница Узунова. От 2010 година пее в смесен хор „Симеонис” с диригент Славил Димитров, като паралелно се занимава с поп и джаз пеене. Маестро Димитров и дава шанс за многобройни изяви в страната и чужбина, и я насочва към класическото пеене.

От 2012 година неин вокален педагог е доц. Иванка Нинова. През следващата година Мадлен Янкова е приета като студент в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, специалност „Класическо пеене”. През 2015 г. комисия от НМА взема решение подготовката на певицата да премине от мецосопранов в сопранов репертоар.

Мадлен Янкова участва като солист в постановките на детските опери „Червената шапчица” и „Котаракът в чизми” от Ц. Кюи, „Среднощният звънец” от Г. Доницети, „Оперният директор” от Д. Чимароза. Също така е солист и на оперни и оперетни гали с Държавните опери във Варна, Бургас и Стара Загора, Държавен музикален и балетен център „Стефан Македонски” – София, филхармоничните оркестри в Шумен, Враца, Видин, Пазарджик и София. През юни 2016 г. участва като солист в Учебен музикален театър при НМА в постановката „Сестра Анджелика“ от Пучини, реализирана от режисьорите Вера Петрова и акад. Пламен Карталов на сцената на Софийска опера и балет.

От 2019 година Мадлен е част от състава на Държавния музикален и балетен център „Стефан Македонски“ в София.