Стоян Караиванов

Изтъкнат представител на българската школа по акордеон и бандонеон

Роден/а:

Националност: България

Изяви в: Австрия, Словакия, Германия, Италия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Кипър

Стоян Караиванов е носител на поредица награди от национални и международни конкурси по акордеон и баян. Отличен е с почетна грамота за показано високо изпълнителско майсторство от Българската академия на науките и изкуствата.

Специализирал е жанрова музика в Международен и национален център за акордеон и музика “Жак Морне” при проф. Жак Морне във Франция. През 2019 г. започва образованието си по баян в Нов български университет. Стоян е участвал в майсторски класове при едни от най-видните и доказани преподаватели по баян и акорден като Народния артист на Русия проф. Фридрих Липс , проф. Мие Мики, проф. Николай Кравцов, проф. Юрий Шишкин, проф. Фредерик Дешамп и проф. Владимир Мандич. В България се обучава под ръководството на Здравка Андреева и Диана Станчева.

През 2016, 2017, 2018 и 2019 г., той взима участие в спектакъла “Нощ на звездите”, проведен в зала “Арена Армеец” като солист на оркестър  “Levon Manukyan Collegium Musicum” с диригент Левон Манукян. Младият изпълнител е бил солист и под палката на Константин Илиевски, Иван Стоянов, Рамиро Ариста, Димитър Караминков и Цанислав Петков.

Стоян Караиванов е първият български бандонеонист, който свири на класическа аржентинска система.